D.ČAPLOVIČ: Pripravujeme spájanie organizácií podriadených rezortu školstva

17.07.2012 Bratislava

Bratislava 16. júla (TASR) - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) pripravuje výraznú reštrukturalizáciu v rezorte školstva vrátane spájania organizácií podriadených ministerstvu. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii venovanej prvým 100 dňom vlády.

Minister nekonkretizoval, ktoré organizácie by chcel spájať, naznačil však, že uvažuje o zmenách v Štátnom pedagogickom ústave (ŠPÚ), Ústave informácií a prognóz školstva a Metodickom centre. "Je potrebné dostať vedu a výskum do oblasti pedagogiky. Štátny pedagogický ústav by nemal plniť len tie úlohy, ktoré doteraz má, ale mala by sa tam rozvíjať veda a výskum. V spolupráci s Ústavom informácií a prognóz a Metodickým centrom," vyhlásil.

"A preto do budúcnosti pripravujeme výraznú reštrukturalizáciu rezortu, aby bol efektívny. A na druhej strane aj spájanie niektorých organizácií. Zbytočne ich je toľko. Spájanie prinesie synergický efekt a ďaleko vyššiu kvalitu, pretože sa mnohé konkrétne úlohy, ktoré plnia jednotlivé priamo riadené organizácie, prepoja," dodal Čaplovič.

Potvrdil aj svoju ambíciu presadzovať posilnenie významu bakalárskeho vzdelania tak, aby bolo v niektorých oblastiach plnohodnotným vysokoškolským vzdelaním. "Je to najviac diskutabilné a žiada si to aj rokovanie s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny," priznal. Zdôraznil však, že napríklad veľké automobilky si žiadajú vysokoškolsky vzdelaných bakalárov. Do magisterského stupňa by v týchto prípadoch išli len tí študenti, ktorí majú akademické ambície. Podľa ministra je však potrebné rokovať s firmami, aby boli bakalári v technických smeroch pripravení tak, aby ich poznatky čo najviac zodpovedali potrebám praxe.

Na otázku, či ministerstvo plánuje zvyšovať platy učiteľom na základných a stredných školách, Čaplovič odpovedal, že áno, aj keď situácia je v čase krízy oveľa komplikovanejšia ako v rokoch výrazného hospodárskeho rastu. "Je aj táto otázka na programe dňa. Pokúšam sa už tohto roku o niektoré kroky, nebudem o nich informovať dopredu," poznamenal Čaplovič s tým, že dôležitý bude aj postoj rezortu financií k tejto otázke.
 

Vyberte región